Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

Kako rade serveri?

Kako rade serveri?

Održavanje servera je proces ažuriranja i rada serverskog softvera kako bi računarska mreža mogla nesmetano da radi i izbegne zastoje ili gubitak podataka. Redovno održavanje će održavati server da radi kako se očekuje i pomoći će da se izbegne potpuni ili delimični kvar mreže. Uključuje zadatke kao što su pregled performansi servera, obezbeđivanje da su automatizovani uslužni programi za praćenje sistema pravilno instalirani i konfigurisani, identifikovanje potencijalnih bezbednosnih rizika i pravljenje rezervnih kopija podataka u redovnim intervalima.

Ako znate kako da održavate svoj server, uz samo malo vremena, možete dobiti najviše performansi za svoju investiciju i značajno produžiti njegov životni vek. Serveri se mogu lako održavati da bi se smanjili zastoji servera.

Server je samostalni računar koji pruža podatke i druge usluge jednom ili više drugih računara na datoj mreži. Glavna prednost servera je ta što omogućava centralizovano upravljanje i nadgledanje pristupa mreži i mrežnih podataka.

Kako rade serveri

Tipovi servera:

File Server: Centralna memorija za datoteke, kojoj mogu pristupiti klijentski računari.

Kontrolor domena: Server koji odgovara na zahteve za bezbednosnu autentifikaciju (prijavljivanje, provera dozvola, itd.) unutar mreže. Domen je koncept u kome se korisniku može odobriti pristup većem broju datoteka, fascikli, mrežnih lokacija uz upotrebu jedne kombinacije korisničkog imena i lozinke i može sprečiti određene korisnike da pristupe drugim privatnim datotekama.

Server za udaljenu radnu površinu (terminal): Server za udaljenu radnu površinu (ili terminalski server) obezbeđuje siguran udaljeni pristup kancelariji i liniji poslovnih aplikacija zaposlenima ili izvođačima sa jednog centralizovanog servera, umesto da svaki klijentski računar koristi softver.

Web server: Čuva i deli web lokacije preko Interneta; mnogi pojedinci i male kompanije iznajmljuju prostor web servera od drugih kompanija, ali za velike kompanije koje imaju veliki promet, namenski web server ima smisla.

Serveri DDNET