Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

O održavanju mreže

Šta znači održavanje mreže?

U osnovi održavanje mreže čini sve postojeće zadatke i sisteme za nadgledanje, ažuriranje i pokretanje računarske mreže Vaše organizacije pre nego što se pojave problemi. Sama ta „mreža“ uključuje čitav Vaš spektar fizičkih IT sredstava, poput hardvera i servera, i nefizička IT sredstva, p softvera i pristupa u Cloud - takođe poznat kao Vaš IT ekosistem.

Održavanje mreže znači da morate raditi ono što je potrebno da bi mreža bila aktivna i uključuje niz zadataka:
- Rešavanje problema sa mrežom.
- Instalacija / konfiguracija hardvera i softvera.
- Nadgledanje i poboljšanje performansi mreže.
- Planiranje budućeg rasta mreže.
- Izrada mrežne dokumentacije i njeno ažuriranje.
- Obezbeđivanje usklađenosti sa politikama kompanije.
- Obezbeđivanje poštovanja zakonskih propisa.
- Osiguravanje mreže od svih vrsta pretnji.

U osnovi postoje dva glavna pristupa upravljanju mrežom - struktuirani i vođeni prekidima. Struktuirani pristup znači da imate uspostavljene sisteme za sprečavanje problema pre nego što se oni pojave. Čak i ako se problem javi, dobro ste pripremljeni za rešavanje situacije. Pristup vođen prekidima znači da čekate da se problem dogodi, a zatim počnete u njegovo što brže rešavanje. Kao što već pretpostavljate, pristup vođen prekidima ima najviše troškova, stresa i zastoja.

Strukturirano podrazumeva da imate unapred definisani plan za održavanje mreže koji će osigurati da se problemi reše pre nego što se pojave. Kao mrežnom inženjeru, ovo će Vam takođe puno olakšati život. Prekidom upravljano znači da samo sačekate da se dogodi nevolja, a zatim ga popravite najbrže što možete. Pristup vođen prekidima je više kao pristup „vatrogasca“ ... sačekate da se dogodi nevolja i onda pokušavate da rešite problem što je brže moguće. Struktuirani pristup gde imate strategiju i plan održavanja mreže smanjuje zastoje i isplativije je.

O održavanju mreže

Ko vrši održavanje mreže?

Danas postoje tri osnovna pristupa nadgledanju održavanja mreže:
Interno IT osoblje: Sopstveni IT službenici upravljaju mrežnim uređajima odozgo prema dole, zaštitnom odbranom, praćenjem saobraćaja, skladištenjem i preuzimanjem podataka, zdravljem hardvera, korisničkim kontrolama, usklađenošću, skalabilnošću i još mnogo toga na licu mesta u okviru poslovnog prostora.

Proizvođači originalne opreme (OEM): Delovi softvera, kao i širi operativni sistem Vaše mreže, često dolaze sa ugovorom o održavanju koji isporučuje OEM. OEM-ovi su u odličnoj poziciji da pruže principe održavanja, kao što su ažuriranja sistema, revizije učinka i glatka instalacija i integracija, mada možda ne nude najsnažniju ili najisplativiju ukupnu preventivnu negu. Primeri nekih od današnjih najboljih OEM proizvođača softvera i hardvera uključuju IBM, Cisco, Dell, Arista, Juniper, Nokia, HPE i druge svetske industrijske igrače.

Nezavisno održavanje (TPM): Nezavisni planovi održavanja pružaju alternativu spoljnom izvođaču za ugradnju celokupnih IT sistema i opreme, ublažavajući nekoliko zabrinutosti oko samostalnog upravljanja celokupnom IT infrastrukturom, dok idete u korak sa promenama u industriji ili prekidima. Takođe imaju tendenciju da pružaju detaljnije, personalizovane pakete održavanja u poređenju sa OEM-ovima.

Zašto je održavanje mreže važno?

Postoje neki problemi za koje ne možete da se pripremite. Ponekad Vam ne preostaje ništa drugo nego da koristite pristup vođen prekidima za rešavanje mrežnih problema.Ako Vas pokriva nezavisni dobavljač usluga održavanja, možete biti mirni znajući da iskusni inženjeri brinu o problemu čim se dogodi. Oni primenjuju oba pristupa održavanju mreže kada imaju posla sa klijentom - sprečavajući da se problemi dešavaju što je više moguće. Proizvođači originalne opreme (OEM-ovi) često pružaju sličnu podršku, ali obično su sporiji i skuplji od dobavljača TPM-a.