Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

Održavanje servera

Održavanje servera

Dobijanje moćnog VPS servera danas bi trebalo da bude lako. Ova vrsta usluge web hostinga obezbeđuje optimalne performanse i sigurnost po cenama koje su često bliske onima u planovima za deljeni hosting. Ali upravljanje sopstvenim serverom je i dalje glavna briga za nove klijente, posebno one neiskusne.
Kako da instaliramo sopstveni softver ili da budemo u toku sa svim ažuriranjima i rezervnim kopijama? Koji dodatni alati su nam potrebni za posao? Koji su glavni zadaci na koje treba da pazimo da bismo izbegli probleme?

Šta je održavanje servera?
Uopšteno govoreći, održavanje servera obuhvata sve zadatke i procese koji su uključeni u pravilno održavanje neometanog rada servera unutar računarske mreže. Čak i kada prvi put postavite takvu mašinu, već morate da imate kontrolnu listu planiranog održavanja. Da biste Vam pomogli u ovom naizgled zastrašujućem zadatku, možete integrisati različite alate i platforme.

Naravno, najbolja stvar bi bila da imate namenskog administratora servera ili podršku za hosting.
Zapošljavanje mrežnog administratora će garantovati da neko uvek previdi osnovne serverske procese i da se uveri da je sve ispravno ažurirano. Ipak, takva posvećena pomoć zahteva finansijska ulaganja, a držanje administratora na platnom spisku je nešto što ne mogu sva preduzeća da priušte.

Odlučivanje za upravljani VPS ili namensku uslugu je druga izvodljiva opcija. To što obučeni tim za podršku Vašeg domaćina pomaže u trenucima potrebe može se pokazati neprocenjivim za mnoge online projekte. Upravljane usluge često uključuju sve važne zadatke održavanja servera, a neki čak dolaze sa namenskim administratorom samo za Vaš hosting nalog.

Održavanje servera

Šta uključuje održavanje servera?
Održavanje servera je prilično širok pojam, koji može da obuhvata niz različitih zadataka. Zbog toga je imperativ da kod svog dobavljača servera proverite šta obuhvataju njegove usluge kojima se upravlja. Obično možete očekivati da će se pobrinuti za operacije kao što su:
- Zamena hardverskih komponenti
- Instalacija i ažuriranja softvera
- Nadzor nad korišćenjem memorije i procesora
- Rezervne kopije podataka
- Revizija bezbednosti
- Antispam i antivirusna konfiguracija
- Proaktivno praćenje
- Sprečavanje neovlašćenog pristupa
- Čišćenje servera
- Aplikacija bezbednosne zakrpe