Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

Prednosti Mikrotika

Osnove Mikrotika

Osnova infrastrukture računaraskog sistema su mreže računara. Savladati osnove umrežavanja računara obaveza je svakog IT administratora. Mikrotik je letonski proizvođač mrežne opreme, čiji ruteri su veoma popularni za akademsku zajednicu zbog vrlo povoljne nabavne cene i brojnih mogućnosti samog uređaja. Mikrotik mrežni uređaji imaju veliku primenu kako u akademskim, tako i u poslovnim mrežama.

Mikrotik je ruter namenjen za razne vrste poslova. Ipak onaj najčešći koji se sa njim obavlja je deljenje internet konekcije na više računara u lokalnoj mreži. Dobre osobine Mikrotika za ovakvu primenu su u velikom broju opcija za povezivanje sa provajderom (razni tunel protokoli, dinamičko adresiranje, automatizacija i slično), a još više u opcijama za nadzor i kontrolu lokalne mreže, a naročito opterećenja internet linka.

Prednosti Mikrotika

Prednosti korišćenja Mikrotik uređaja i osnove umrežavanja

Bitno je da svako ko namerava da koristi Mikrotik bude dovoljno upućen u osnovne pojmove umrežavanja. Mikrotik ima mnogo opcija, ali će to biti korisno samo onome ko zna kako da ih upotrebi. Njega, nažalost, ne možete koristiti odmah pošto ga instalirate, neophodno je da ga podesite da bi radio posao koji vam je potreban. Nedostatak znanja je čest izvor frustracija ali to je tako. Pomirite se sa činjenicom da ako želite da se bavite Mikrotikom, ili umrežavanjem, rutiranjem i sličnim, morate mnogo da učite. U ovoj oblasti ništa ne ide na brzaka, usput i na tri klika mišem.

Podešavanje mikrotik-a i njegove prednosti su to što i početnici mogu veoma lako da se snađu sa konfigurisanjem. Naravno potreban je osnovni nivo znanja.