Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

Šta je to Mikrotik?

Sigurni smo da ste se pitali šta je to Mikrotik i čemu služi, da bi rešili misteriju odlučili smo da Vam ukratko objasnimo kako bi što bolje razumeli kada se susretnete sa tim.

MikroTik je naziv kompanije iz Letonije koja proizvodi različite tipove rutera i bežičnih ISP uređaja. Pored hardvera, tu je i oficijelni softver, koji se može preuzeti sa sajta kompanije. Ovi programi omogućavaju rad sa ruterima i pristup mnogobronijm opcijama koje sami ruteri sadrže. Kompanija je osnovana 1996. godine, dok od 2002. sama počinje da proizvodi rutere, koji su među najtraženijim i najprodavanijim ruterima na svetu. MikroTik proizvodi rutere pod sveobuhvatnim nazivom RouterBOARD, a osim toga, kreirao je operativni sistem koji od hardvera pravi namenski ruter i funkcionalni uređaj. Operativni sistem se naziva RouterOS.

RouterBOARD predstavlja celu hardversku platformu kompanije MikroTik. Dakle, ovo je skup različitih verzija svih rutera koje ova kompanija ima u svojoj proizvodnji. Postoje dva tipa RouterBOARD rutera. Prvi tip je ruter upakovan u malo kućište, koje je odmah spremno za korišćenje, dok je drugi tip ruteranalik na matičnu ploču i naknadno se postavlja u različita kućišta. Svaki RouterBOARD uređaj ima oznaku po kojoj možemo da prepoznamo koje su njegove osnovne karakteristike, iz koje serije potiču, koliko ima portova itd.

RouterOS je specijalna vrsta softvera, tačnije operativni sistem koji se može instalirati i pokrenuti na PC-ju. Nije previše zahtevan; dakle, potrebna je jedna prosečna konfiguracija. Ovaj softver omogućava pristup velikom broju opcija, tj. funkcija koje poseduju MikroTik ruteri.

Šta je to Mikrotik?

RouterOS je zasnovan Linux kernelu (jezgru) i omogućava propuštanje mrežnog saobraćaja, različito filtriranje, postavljanje pravila itd. Ovo je sve moguće korišćenjem grafičkog okruženja pod nazivom WinBox ili pomoću terminal aplikacije; dakle, preko tastature i pomoću odgovarajućih komandi. Jedna od prednosti ovog tipa softvera je veliki broj dodatnih alata kojima možemo upravljati ruterom.

MikroTik, tj. RouterBOARD ruteri mogu se iskoristiti kod najrazličitijih tipova mreža. Koristeći RouterOS, možemo konfigurisati jednu LAN – Local Area Network mrežu. Za ovaj kurs važna su nam prva tri sloja OSI modela: fizički, Data link i mrežni sloj. RouterOS sadrži opcije vezane za ARP – Address Resolution Protocol, koji objedinjuje Data link i mrežni sloj, što nam omogućava da upravljamo jednom LAN mrežom.

Dalje, RouterOS daje mogućnost rada i sa ostalim važnim protokolima, kao što su DNS – Domain Name Service, koji prebacuje IP adrese hostova u obične nazive i obrnuto, i DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, koji automatski dodeljuje dinamičke IP adrese hostovima. Pored LAN-a, rutere možemo koristiti i u bežičnim mrežama, dakle WLAN – Wireless Local Area Network.

Na kraju, ako ste odlučili da uključite savremene tehnologije u svoje poslovanje, dopustite da Vas naučimo kako da ih iskoristite na najbolji način i pre nego što to učini konkurencija.