Uvek dostupna neograničena podrška

  • office@ddnet.rs
  • +381 65 666 9993

Unapredite održavanje mreže

Unapredite održavanje mreže

Izvođenje rutinskih provera sistema može izgledati kao težak zadatak, međutim IT timovi koji primenjuju odgovarajuće procedure održavanja mreže štede svoje poslovno vreme, novac i rad. Održavanje mreže je proces nadgledanja, rešavanja problema i optimizacije mreže kompanije kako bi ona efikasno funkcionisala. Većina organizacija ima neki oblik IT nadgledanja, ali nepravilne prakse održavanja mreže su češće nego što možete zamisliti. Ovde ćemo istražiti nekoliko najčešćih grešaka u održavanju mreže i kako da ih rešimo.

1. Loše planiranje
U savršenom svetu, mogli biste da postavite mreže i nikada ne morate da obavljate dalje održavanje. Nažalost, zbog složenosti mreža sistemi zahtevaju pažljivo održavanje. Preovlađujuća greška koju IT timovi prave je ne uspostavljanje unapred definisanog plana za identifikaciju i otklanjanje problema u vezi sa IT. Umesto toga, organizacije doživljavaju zamku reaktivnog rešavanja problema, često udvostručavajući ili utrostručavajući količinu posla potrebnog za rešavanje onoga što je mogao biti jednostavan problem.
Najbolja praksa: Napravite kontrolnu listu
Proaktivno održavanje mreže je kritično. Kreiranje kontrolne liste za održavanje je odličan način za IT timove da osiguraju da se pozabave svim ranjivostima mreže. Dodelite neke zadatke kontrolne liste dnevno, neke nedeljno, neke tromesečno, a neke godišnje. Kreiranje kalendara održavanja je odličan način da osigurate da ove zadatke obavite na vreme.

2. Zastareli softver i hardver
Tehnološki sistemi se neprestano razvijaju. Oprema i softver koji su efikasni danas mogu sutra postati zastareli. IT timovi greše jer ne održavaju hardver i softver ažurnim, što dovodi do kompromitovanih mreža. Da biste to izbegli, obavljajte redovne instalacije, postavljajte nove uređaje, zamenite stare uređaje, ažurirajte softver i izvršite druge odgovarajuće nadogradnje.
Najbolja praksa: Snimanje radne stanice
Organizacije koje koriste više uređaja na svojoj mreži treba da razmotre primenu najboljih praksi za snimanje radnih stanica. PC Imaging je najbolji način za optimizaciju tehnologije, poboljšanje bezbednosti i efikasno konfigurisanje brojnih uređaja. Kompanije mogu izabrati da angažuju partnera od poverenja, kao što je BLM Technologies, ​​koji će pomoći u ublažavanju rizika i rešavanju složenih sistemskih problema, kao što su nabavka nove opreme, dekomisijacija servera i zamena zastarele opreme.

3. Nepažljivo praćenje
Nepravilno ili nemarno praćenje mreže je još jedna uobičajena greška u održavanju. Proaktivno praćenje Vaše mreže je suštinska strategija za sve organizacije. Dijagnostikovanje pozitivnih i negativnih trendova saobraćaja omogućava kompanijama da identifikuju i isprave ranjivosti i neefikasnosti mreže pre nego što mogu negativno da utiču na poslovanje.
Najbolja praksa: Pratite promene
Najlakši način da organizacije precizno prate svoju mrežu je da prate rezultate. Prvo, IT tim treba da uspostavi odgovarajuću osnovu za očekivanja saobraćaja. Zatim bi trebalo da dokumentuju sve probleme i izvrše relevantna prilagođavanja. Obavezno zabeležite sve primenjene promene i zabeležite očekivana rešenja. Praćenjem promena i praćenjem rezultata, IT timovi mogu dosledno da obezbede optimizaciju mreže i ograniče nedostatke mreže.

Unapredite održavanje mreže

4. Minimalne rezervne kopije
Iako je primamljivo rešiti probleme IT infrastrukture odmah čim se pojave, neke promene mogu doneti više štete nego koristi. Uobičajena greška IT timova je implementacija promena bez pravljenja rezervne kopije postojećih podataka. Bez efikasne zaštite postojećih podataka, Vaše preduzeće je podložno gubitku svih podataka bez rezervne kopije.
Najbolja praksa: Napravite rezervne kopije sa redundantnošću
Pre nego što unesu bilo kakve promene, kompanije treba da naprave rezervnu kopiju svih podataka na svim sistemima i uređajima. Efikasnom zaštitom postojećih podataka i redovnim zakazivanjem kontinuiranog pravljenja rezervnih kopija sa redundansama na licu mesta i van njega, IT timovi dobijaju mir da, ako ništa drugo ne uspe, mogu da vrate sisteme na prethodnu radnu iteraciju. Prednost rezervnih kopija van lokacije je u tome što ako je fizička lokacija sistema ugrožena, podaci se barem mogu spasiti sa udaljene lokacije. Ova tehnika ublažavanja rizika pomaže da se minimiziraju potencijalni poremećaji u poslovanju i spreči neopoziva šteta.

5. Naivni protokoli mrežne bezbednosti
Blaženo je zamisliti svet bez zlonamernih partija – nažalost, takođe je i neznalica. Mnogi delinkventi žele da iskoriste propuste u bezbednosti mreže. Neki od ovih loših aktera nastoje da prikupe podatke, instaliraju viruse, imitiraju identitet kompanije, neželjenu poštu kupaca ili na drugi način ukradu resurse. Postati samozadovoljan bezbednošću mreže je ogromna greška koju preduzeća treba da izbegavaju.
Najbolja praksa: Osigurajte zaštitu 24/7
Efikasna bezbednost mreže je jedan od najvažnijih delova rada i održavanja mreže. Organizacije moraju imati namenski tim koji dosledno nadgleda bezbednost IT mreže. Neke firme imaju interna IT odeljenja sa propusnim opsegom za održavanje bezbednosti mreže. Ali, češće nego ne, angažovanje spoljnog resursa od poverenja garantuje stalnu zaštitu i smanjenje rizika.

Ukoliko Vas zanimaju dostupni resursi za održavanje mreže, kontaktirajte jednog od naših stručnjaka za tehnologiju za vrhunske usluge upravljanja projektima.